A szendvicspanelek elterjedésének köszönhetően rendkívül felgyorsul a kivitelezés, mivel egy könnyen szerelhető táblás építőanyagról van szó, ami gyorsan telepíthető. Pont ezért manapság már nem csupán gyárak, raktárak, állattartó telepek, vagy egyéb ipari építmények készülnek szendvicspanelből, hanem konténerek, garázsok, házak vagy akár állatokat szállító boxok, kennelek.

A szendvicspanel táblákat oldalfalra és tetőre is előszeretettel alkalmazzák. Azonban a megfelelő szendvicspanel kiválasztásánál sok szempontot kell figyelembe venni. Ki kell választani, hogy milyen legyen a szín a RAL színskála szerint, a fegyverzet vastagsága, és tűzállósági szempontokat is figyelembe véve meg kell határozni, hogy PUR, PIR, vagy ásványgyapot töltetű legyen a szendvicspanel, azaz mi legyen a szigetelés anyaga, milyen vastagságban. Ezen felül vannak speciális igényű épületek is, ahol állatokat tartanak, vagy ételt dolgoznak fel, esetleg fontos a hangszigetelés is. Szerencsére szinte minden követelménynek megfelelnek az egyes panel típusok, akár falra, akár tetőre alkalmazzuk.

Fal és tető szendvicspanelek

A fali szendvicspanelek, többrétegű építőelemek, amelyeket általában 1m széles, de akár 13m hosszúságúra is lehet gyártatni. Külső rétegük többnyire fém mindkét oldalról, de létezik PVC bevonatos típus is, ha épp élelmiszer feldolgozó üzem burkolására van szükség a szendvicspanelre. A falra szerelhető szendvicspanel csupán külsőségekben különbözik a tető paneltól, ugyanis nincsenek a tető panelra jellemző bizonyos távolságonként „kiálló” bordák (trapéz hullámok), hanem viszonylag egy síkú a felülete, bár a mintázat a fal esetében is választható.

Fal szendvicspanel

Fal szendvicspanel

Tető szendvicspanel

Tető szendvicspanel

Mindkét típus önhordó, vagyis csak egy fogadó szerkezetre van szükség a szereléséhez, ami lehet fából vagy acélból.

A belső mag esetében ugyanazok a választási lehetőségek vannak a tetőre illetve a falra vonatkozóan, vagyis PUR, PIR, vagy ásványgyapot szigetelés, áll rendelkezésre. Az anyagvastagság tekintetében a 0,4mm- től általában 0,6mm- ig terjed a skála mindét panelnál.

Az egyéb speciális bevonatokat, mint pl egy hűtőházi panel esetében is lehet kérni falra illetve tetőre is, ez általában a megrendelőtől és/vagy  a tűzvédelmi előírásoktól is függ.

A falra való szendvicspaneleket célszerű olyan épületek oldalsó fedésére használni, ahol fontos az energiatakarékosság, a gyorsaság a megfelelő szigetelés. A fali szendvicspanelek szinte bármilyen építési típusra alkalmasak, mint pl ipari-kereskedelmi – mezőgazdasági épületek, raktárak, iroda épületek, ideiglenes kórházi egységek.

A fal szendvicspaneleket csak oldalfalra, míg a tetőpaneleket, csak tetőre szokás rakni, esztétikai szempontból is. Viszont mindkét típus hosszú élettartamú, és időjárásálló, ugyanakkor rendkívül jó a teherbírásuk, annak ellenére, hogy viszonylag könnyű súlyú építőelemek.

Tető szendvicspanel választása

Melyiket válasszuk?

Alapvetően a szendvicspanel ideális választás, ha nagy felületet szeretnénk burkolni, gazdaságosan, gyorsan esztétikusan. Csarnokok és egyéb ipari létesítmények esetében fontos szempont egy olyan kompakt építőelem alkalmazása, mint a szendvicspanel tetőre vagy oldalfalra, hiszen ennél a típusú építőanyagnál nincs szükség külön szigetelésre, mert egy elem tartalmazza azt, ezáltal a hőszigetelés folytonos és hosszú távú lesz, nincs páralecsapódás.

Nincs szükség utólagos színezésre sem, hiszen a rendelt színnel érkezik a gyárból. Időt és energiát lehet megspórolni, ha a könnyűszerkezetes épületeket szendvicspanellel burkoljuk.

A tető illetve fal szendvicspanel hosszú távú választás, rendkívüli tartóssága miatt, ezért kell körültekintően felmérni az épület, és a kivitelező vagy beruházó igényeit.

A tökéletes szendvicspanel az, amelyik technikai és esztétikai szempontból is megfelel a kritériumoknak.      

Szendvicspanel választó

Szendvicspanelek szerelése

Ha egy könnyen és gyorsan telepíthető építőanyagot keresünk, akkor a szendvicspanel tetőre, illetve falra, tökéletes megoldás.

Mint említettük már a szendvicspanelek önhordó elemek, vagyis nincs szükség alátámasztásra csupán egy vázszerkezetre, ami lehet acél, beton vagy fa. A fali paneleket lehet vízszintesen és függőlegesen is szerelni, igény kérdése. Azonban a tető paneleket, csak tetőre szabad rakni, úgy, hogy a beépítési irány ellentétes legyen az uralkodó széliránnyal.

Mivel a szendvicspanel táblák nagy mennyiségben érkeznek a telepítés helyszínére, fontos mérlegelni, hogy milyen eszközzel emelik le a kamionról paneleket, illetve be tud e egyáltalán hajtani a kocsi a lerakás helyszínére biztonságosan.

Szendvicspanel árak

A szendvicspanellel történő burkolás akkor igazán költséghatékony, ha nagy mennyiségben történik a felhasználása, ugyanis a gyártósor melyen a paneltáblákat készítik, vágják, nagy mennyiségre van specializálódva.

Kis mennyiség, vagyis kevesebb, mint 300m2 esetén felárral kel számolni, mivel a gyártósor működtetése nem gazdaságos.

Tehát minél nagyobb felületet kell áthidalni tető szendvicspanellal, illetve minél nagyobb fesztávokat kell leburkolni falpanellal annál költséghatékonyabb választás ez a fajta építőelem.

Az árakat ugyanakkor a speciális bevonatok illetve a belső szigetelő mag vastagsága, a fegyverzet vastagsága és a szín is befolyásolja. Ezért fontos alaposan felmérni az épület igényeit, hogy a legoptimálisabb szendvicspanel kerüljön rá.

Szendvicspanel szerelés

Milyen fali szendvicspanelt érdemes választani

Rengeteg időt, pénzt és energiát tudunk megspórolni, ha a könnyűszerkezetes épületeket szendvicspanellal burkoljuk.

Először a tervezésnél kell alaposan körüljárni a témát, hiszen ott dől el mekkora méretű lesz az épület és milyen igényeknek kell megfelelni. Mekkora legyen a tűzállósági határérték? Szükség van e a fegyverzet speciális bevonatára, mint az állattartó üzemek esetében.

Fontos a hangelnyelés, zajos munkát végeznek az épületben vagy megfeleljen hűtőkamrai elvárásoknak, mert húsfeldolgozó üzemet építenek.

Elengedhetetlen az esztétikum és a tökéletes falsík?

Vagyis az első lépés megtudni, hogy mire fogják használni az adott épületet, és csak ezután lehet válogatni a lehetőségek közül.

Fontos tényező még a fegyverzet vastagsága, a szigetelés típusa/ vastagsága a mintázat és természetesen a szín kiválasztása is.

Ezek az épületek hosszú ideig szolgálnak majd, ezért érdemes jól megválasztani milyen panel kerüljön a falra, ugyanis típusok szerint más és más a felhasználási terület.

A legjobb választás mindig az, amelyik tökéletesen igazodik az épület igényeihez és ár érték arányban is megfelelő lehetőséget kínál.

Szendvicspanel választás útmutató

Szendvicspanel választás összegezve – Igényekhez igazítva

Összességében a szendvicspaneleket mindig az adott épület igényeihez kell megválasztani, illetve aszerint, hogy milyen funkciót tölt be. Mindegyik projekt más, mindegyik épület, ipari egység vagy üzem más típusú panelt igényel. Vannak speciális üzemek, ahol állatokat tartanak vagy élelmiszert dolgoznak fel, oda értelemszerűen speciális szendvicspanel megoldások szükségesek. Máshol a színek játszanak fontos szerepet. A tető és fal szendvicspanel méltán népszerű választás logisztikai központok, raktárak, gyártó-feldolgozó üzemek építése esetén, ahol rövid határidőre kell átadni a projekteket.

Megoldás szinte mindenre van csak fontos ismerni a körülményeket és igényeket, hogy a lehető leg megfelelőbb panelt szereljék fel.