Röviden, mindegyik fali szendvicspanel kiváló választás! Ugyanis egy olyan kiemelkedően sokoldalú és széles körben felhasználható építőelemről van szó, amely méltán népszerű a könnyűszerkezetes épületek, csarnokok építésénél. Az építőipar ezen szegmensében rendkívül fontos, hogy könnyen kezelhető, gyorsan építhető, ugyanakkor költséghatékony megoldásokkal hozzunk létre hatalmas ipari létesítményeket. A szendvicspanelek manapság a leggyakrabban előforduló építőanyagok, hiszen a tető- és falszigetelésű panelek szinte bármilyen építési típusra alkalmasak.

Milyen a fali szendvicspanel?

A fali szendvicspanelek szinte bármilyen építési típusra alkalmasak, mint például: ipari-kereskedelmi – mezőgazdasági épületek, raktárak, iroda épületek, ideiglenes kórházi egységek, de elsősorban könnyűszerkezetes épületek burkolására szolgál. Oldalfalra függőlegesen és vízszintesen is szerelhető, illetve álmennyezet építésére is alkalmas. Sokoldalú és egyszerűen kezelhető építőelem, amivel gyorsan lehet haladni, hosszú, magas falfelületeket megépíteni, mindemellett rendkívül jó a hőszigetelésük.

Általában három féle szigetelési típussal találkozhatunk: PUR – poliuretán, PIR – poliisocianurát és végül MW – ásványgyapot.

Mindegyiknek megvan a maga előnye, ezért felhasználási terület szerint választhatjuk az ideálisat. Mindhárom szigetelési mód elérhető szendvicspanel tetőn illetve falon is, és gyakorlatilag ugyanúgy néznek ki. Két fémlemez más néven fegyverzet között hőszigetelő anyag található.

A horganyzott acéllemez rendkívül ellenálló az időjárás viszontagságainak és a korróziónak. Hőszigetelésének vastagsága lehet 30 mm-250 mm-es vastagságig a környezeti viszonyoknak megfelelően. A szendvicspanel fal egy előre gyártott építőelem, ami általában egy méter széles és olyan hosszúságú amilyet az épület igényei szerint szeretnénk. A gyártósoron akár 13 méter hosszúságú panelt is lehet vágatni.

Mivel ilyen hatalmas táblás építőanyagról van szó ez által nagyon hatékony is, hiszen rövid időn belül nagy felületek befedésére alkalmas.

A gyárak és csarnokok építésénél is fő szempont a megfelelő hőszigetelés, hiszen funkciójukból adódóan nagy épületekről van szó, ahol igazán nem mindegy a gazdaságosság. Egy jól megválasztott szigeteléstípussal és anyagvastagsággal jelentősen csökkenthető egy ilyen hatalmas épület energiaigénye is.

A szendvicspanel fal típusai 

Az építőipar és a technika fejlődésével, az igények is megnőnek, ez természetes. Azonban gyorsan és szakszerűen kell kiszolgálni a megnövekedett elvárásokat. Ezért a szendvicspanel gyártók is széleskörű termékpalettával rendelkeznek, hogy bármilyen igényű épülettípusra alkalmazható legyen mind a fali mind pedig a tető szendvicspanel.

A szendvicspanel falak esetében is több lehetőség közül lehet választani.

Melyek a következők:

-PUR, PIR HAB SZIGETELÉS

Mindkét típus kiváló hőszigetelő, könnyen kezelhető anyag. Használata során nem keletkeznek gázok, zárt cellás felépítésük miatt a páraáteresztő képességük szinte elhanyagolható. Tűzvédelmi szempontból azonban a PUR HAB nem a megfelelő választás.

A PIR HAB a PUR továbbfejlesztett változata, amelynek viszont nagyobb tűzzel szembeni ellenállósága, de hőszigetelési szempontból ugyan az a képessége, mint a PUR nak.

ÁSVÁNYGYAPOT SZIGETELÉS

Ez a fajta szigetelés azoknál az épületeknél fontos ahol időben is meghatározzák a tűzállósági értéket, pl.:60 perc. Továbbá rendkívül jó az ásványgyapot hangszigetelése is.

-LÁTSZÓ RÖGZÍTÉSSEL

A szerelés során látszónak a rögzítési pontok, ami sok épület esetében nem jelent problémát és esztétikailag sem fontos, hogy látszik e a csavar vagy sem.

-REJTETT RÖGZÍTÉSSEL

Magasabb esztétikai igényű falszerkezetekhez ajánlott. Ez a fajta technika rendszer egyesíti magában a rejtett rögzítéssel kivitelezett fal szépségét a modulokból álló szerkezetek praktikusságával. Labirintusszerű kialakítás és a speciális rögzítési pontokkal.

(Ha sima felületű panelt szeretnének használni, javasoljuk 0,6 mm-es acél külső lemez használatát.)

-HŰTŐHÁZI

Magas hőszigetelési teljesítmény és az illesztési rendszer minősége teszi alkalmassá ezt a szendvicspanelt, hűtő- és fagyasztókamrákhoz, élelmiszer feldolgozó raktárakhoz vagy, laboratóriumokhoz, kórházakhoz stb.

-AKUSZTIKUS SZENDVICSPANEL

Olyan épületek fedésére használják, ahol zajos tevékenységet folytatnak ez által fontos a hangelnyelés.

Sokoldalú felhasználás, rengeteg lehetőség jellemzi ezt a méltán népszerű építőelemet.

Fali szendvicspanel

Fali szendvicspanel szerelés és rögzítés 

A szendvicspanelek úgynevezett önhordó szerkezetek, vagyis nincs szükség mindenhol alátámasztásra, csupán egy fogadó szerkezetre – vázra van szükség, ami lehet vasból, fából vagy betonból és már lehet is csavarozni. Nagy előnye a szendvicspanel szerelésnek, hogy szinte bármilyen időben elvégezhető, ami által idő és pénz és takarítható meg.

Gazdaságos választás fali szendvicspanel elemeket felhelyezni egy csarnoképületre, hiszen rendkívül gyorsan lehet a nagyméretű „táblákkal” haladni. A falpaneleket lehet függőlegesen és vízszintesen is rakni, azonban az első panel felhelyezésénél rendkívül fontos a precizitás és a pontosság, hiszen a többi panel is ahhoz fog igazodni.

Tehát ha az elején rossz helyre kerül az első panel, akkor az összes többi utána következő is el lesz csúszva, ami sem technikailag sem esztétikailag nem lesz jó. A szendvicspanelek könnyen megsérülhetnek, ha nem a megfelelően járunk el a tárolás, szállítás, kamionról lepakolás valamint a felhelyezés alkalmával.

A gyártás után a panelek egyik vagy mindkét oldalát védőfóliával látják el típustól függően, ami megvédi a felületét a károsodásoktól a gyártás, szállítás és telepítés során, azonban ez csak ideiglenes megoldás. Időjárási körülmények és napfény hatására a fólia ráolvadhat a fémre, és ennek eredményeként lehetetlenné válik a védőfóliát eltávolítani.

Ezért legkésőbb a gyártás dátumától számított egy hónapon belül, és legkésőbb három hét napfénynek való kitétel után el kell távolítani!

Szendvicspanel szállítás

Az építkezésre szállított paneleket targoncával vagy daruval lehet lerakni egyenes talajú helyre, hogy ne hajoljanak meg.

A lerakáshoz célszerű olyan helyt választani, ami fedett, hogy az esetleges időjárási hatások ne okozzanak kárt a panelekben. A szendvicspaneleket távtartókkal választják el egymástól, hogy biztosítsák a szabad levegőáramlást.

A szendvicspanelek felszerelése meglehetősen egyszerű, azonban ezt professzionális személyzetnek kell elvégeznie, megfelelő felszereléssel!

Alapvető szerelési szerszámok: – állítható nyomatékú meghajtó, – meghajtó csavar a csavar meghúzásához és a panel felületének behúzásához, – hidegvágó szerszám. A sarokcsiszoló nem ajánlott, tűzveszélyességi okokból!

Egyéb alapvető szerszámok, például mérő, szint, lemezollók, tömítő pisztoly, – szívókorong-fogantyúk.

A panel felszerelése előtt ellenőrizze az alsó/ első csatlakozás egyenességét, ugyanis a deformációk akadályozhatják a panelek összeszerelését és ronthatják a falpanel megjelenését. Majd a paneleket csavarokkal kell rögzíteni.

Szendvicspanel szerelés

Milyen fali szendvicspanelt érdemes választani

Rengeteg időt, pénzt és energiát tudunk megspórolni, ha a könnyűszerkezetes épületeket szendvicspanellal burkoljuk.

Először a tervezésnél kell alaposan körüljárni a témát, hiszen ott dől el mekkora méretű lesz az épület és milyen igényeknek kell megfelelni. Mekkora legyen a tűzállósági határérték? Szükség van e a fegyverzet speciális bevonatára, mint az állattartó üzemek esetében.

Fontos a hangelnyelés, zajos munkát végeznek az épületben vagy megfeleljen hűtőkamrai elvárásoknak, mert húsfeldolgozó üzemet építenek.

Elengedhetetlen az esztétikum és a tökéletes falsík?

Vagyis az első lépés megtudni, hogy mire fogják használni az adott épületet, és csak ezután lehet válogatni a lehetőségek közül.

Fontos tényező még a fegyverzet vastagsága, a szigetelés típusa/ vastagsága a mintázat és természetesen a szín kiválasztása is.

Ezek az épületek hosszú ideig szolgálnak majd, ezért érdemes jól megválasztani milyen panel kerüljön a falra, ugyanis típusok szerint más és más a felhasználási terület.

A legjobb választás mindig az, amelyik tökéletesen igazodik az épület igényeihez és ár érték arányban is megfelelő lehetőséget kínál.

Fali szendvicspanel ára

Fali szendvicspanel ára 

A szendvicspanelek kiváló ár érték aránnyal bírnak, viszont az árat minden esetben meghatározza, hogy pontosan milyen panelről is van szó, tető vagy fal, milyen céllal kell burkolni az épületet, szigetelés anyaga, vastagság szín függvényében.

A lehetőségek tárháza szinte végtelen, ezért nem is lehet az árakat bekategorizálni. Minden épület egyedi, éppen ezért minden megrendelés más és más.

A tető esetében fontos tényező még a bordázat kialakítása is, illetve, hogy lesz e telepítve napelem rendszer a tetőre.

A tető szendvicspanelek ebből kifolyólag, drágább árszintet képviselnek.

Fontos tényező a mintázata, a bordázat kialakítása, hogy milyen töltetű legyen a belső mag mind a tető mind pedig a fal esetében is.

( PUR, PIR, MIWO) és a magot milyen vastagságú fegyverzet borítsa két oldalról.  Ezen kívül még rengeteg színből is lehet választani, ami a tető vagy a fal esztétikai értékét növelheti. Természetesen a speciális bevonatok, rejtett rögzítésű előkészítés ugyanúgy feláras, mint a hűtőházba készült és akusztikus fal/ tetőpanelek.

Nem árt tisztában lenni a környezeti hatásokkal, hiszen egy vastagabb, jobban szigetelt szendvicspanel, jobban ellenáll az időjárás viszontagságainak. Vagyis kies területen nagyobb ellenállásra van szükség, mint a városban vagy annak közelében.

Sajnos a mai helyzetben az árak sokszor változnak a nyersanyagok hiánya, vagy az üzemanyagárak emelkedése miatt. Egy árajánlat készítésekor azonban mindig a legaktuálisabb árat kapja a megrendelő a helyszínre szállítással együtt. Érdemes tudni, hogy kis mennyiségek esetében az árak kiegészülhetnek úgynevezett kismennyiségi felárral, amit akkor kell fizetni, ha 300m2 alatti megrendelésről van szó, és egyéb megrendeléssel nem összevonható a gyártása. A gyártósor nagy mennyiségekre van specializálódva, ezért kis megrendelés esetén nem költséghatékony a működtetése.

Fali szendvicspanel összegzés

Fali szendvicspanel – ami a lényeg! 

A szendvicspanel fal vagy tető méltán lett népszerű és vált korunk meghatározó építési elemévé. Rengeteg kedvező tulajdonsága mellett, esztétikusak és hosszútávra építhetőek. Felhasználásukkal idő, pénz, és energia spórolható meg, ami manapság egy nagy volumenű építkezésnél szinte a legfontosabb.

Ha fontos a praktikum, gyorsaság és időtállóság, a szendvicspanel a megfelelő választás, legyen szó fal burkolása esetén fali szendvicspanel felhasználásról, vagy tető esetén tető szendvicspanel alkalmazásáról.

Számos lehetőség adott, már csak az ötlet és a megvalósítás szükséges, ahhoz, hogy újabb hasznos robosztus épület nőjön ki a földből, amit természetesen szendvicspanelből építünk.