Szendvicspanel – A professzionális építőanyag

Avagy minden amit tudni kell a szendvicspanelről

A mai modern építészetben egyre fontosabbá válik a költséghatékonyság , az energiatakarékosság és természetesen a gyorsaság. A cél az, hogy rövid időn belül hamar  igénybe lehessen venni az épületeket, amik nem csak funkcionálisak hanem esztétikusak is. Olyan ipari , kereskedelmi, és mezőgazdasági épületek „nőnek” ki a földből rövid idő alatt amik rendkívül tartósak és nagyol jól variálhatóak, mindamellett kiváló a hőszigetelésük. Cikkünkből megtudhatod, hogy mi a szendvicspanel és mire használható, valamint mik az előnyei.

A könnyűszerkezetes épületek körében is nélkülözhetetlen a megfelelő hőszigetelés, hiszen az épületek energiaigénye sokkal kevesebb és ezzel jelentősen hozzájárulhatunk a klímaváltozás lassításához, és kevesebbet költünk fűtésre, hűtésre. Ezért van szükség  egy olyan építőelemre ami megbízható és minden igényt kielégít. Ez pedig nem más mint a szendvicspanel.

Szendvicspanel épület

 

Mi is ez a nagyszerű építőanyag? Mi a szendvicspanel?

A szendvicspanel egy előre legyártott három rétegből álló építőelem. Van egy külső fém réteg, egy szigetelőmag és egy belső fém réteg. A szigetelőmag PUR, PIR és kőzetgyapot töltetű is lehet. Rendkívül sokoldalú és egyszerűen kezelhető építőelem, amivel gyorsan lehet haladni.

A tető és fal szendvicspanelek szinte bármilyen építési típusra alkalmasak mint például: ipari-kereskedelmi – mezőgazdasági épületek, raktárak, iroda épületek, ideiglenes kórházi egységek.

 

A szendvicspanel típusai

Legnépszerűbb típusok közé tartozik a fal és tető szendvicspanel látszó vagy rejtett rögzítéssel, PUR, PIR  vagy ásványgyapot szigeteléssel, hűtőházi, akusztikus szendvicspanel –  Sokoldalú felhasználás, rengeteg lehetőséget rejt magában.

A szendvicspaneleknél általában három féle szigetelési típussal találkozhatunk. PUR – poliuretán, PIR – poliisocianurát és végül MW – ásványgyapot. Mindegyiknek megvan a maga előnye illetve hátránya, felhasználási terület szerint választhatjuk az ideálisat.

Mindhárom szigetelési mód elérhető szendvicspanel tetőn illetve falon is.

A hőszigetelésének vastagsága terjedhet 30 mm – 250 mm-es vastagságig a környezeti viszonyoknak megfelelően. A PUR és PIR hab közötti leglényegesebb különbség – az egy betű kivételével –  a tűzállósága, ami rendkívül fontos szempont bizonyos épületeknél. A PUR hab már több mint 50 éve van jelen az építőiparban. Kiváló hőszigetelő, könnyen kezelhető anyag. Használata során nem keletkeznek gázok, zárt cellás felépítésük miatt a páraáteresztő képességük szinte elhanyagolható. Tűzvédelmi szempontból viszont nem a PUR hab a legmegfelelőbb választás.

A PIR hab a PUR továbbfejlesztett változata, amelynek viszont nagyobb tűzzel szembeni ellenállósága, de hőszigetelési szempontból ugyan azt tudja mint a PUR. Van a PIR habnál is fantasztikusabb hőszigetelő anyag  szendvicspanelek esetében, ami nem más mint az ásványgyapot!

Ez a fajta ásványgyapot szigetelés azoknál az épületeknél fontos ahol időben is meghatározzák a tűzállósági értéket, pl:60 perc. Továbbá rendkívül jó az ásványgyapot hangszigetelése.  Az akusztikus szendvicspanelt  olyan épületekhez alkalmazzuk melyeknél nem csak a tűzállóság és a hőszigetelés fontos, hanem hangelnyelésre és hangszigetelésre is szükség van. Az ásványgyapot töltet és a belső oldalon található perforált lemez korlátozza a zajforrások zajának kijutását, valamint a belső visszhangot és hangvisszaverődést, vagyis javítja az épület akusztikai jellemzőit és kellemes zajszintet biztosít.

Szendvicspanel

 

Tető szendvicspanel

Egy jól megválasztott tető örök éke marad az épületnek, ezért is fontos követni az aktuális trendeket építészeti technikákat. Természetesen egy tető esetében is a legfontosabb, hogy gyorsan, tartósat de esztétikusat építsünk, és a hőszigetelésre se legyen panasz.

A tető szendvicspanel, könnyűszerkezetes épületek burkolására szolgál. Az ötbordás kialakításnak köszönhetően jó statikai ellenállást kínál, így kiváló a teherbírása. Vastagság általában 30-200mm-ig terjed.

Szinte mindenfajta tetőtípusnál alkalmazható, legyen szó lapos vagy magas tetőről, de alacsony dőlésszögű tetők esetében is jó választás.

A falhoz hasonlóan a tetővel is nagyon gyorsan lehet haladni mivel könnyen és gyorsan szerelhető. A tető szendvicspanel ideális csarnokok, raktárak, mezőgazdasági épületek, vagy akár állattartó épületek fedésére.

Tető szendvicspanel

 

Szendvicspanel szerelés – Gyerekjáték

Szokták mondani, hogy gyors legyen vagy jó is?

Nos a szendvicspanel esetében nem kell kompromisszumot kötni! Már hazánkban is egyre elterjedtebb a szendvicspanel használata hiszen egy igazán multifunkcionális építőanyagról van szó.

A szendvicspanelek úgynevezett önhordó szerkezetek, ami azt jelenti, hogy csupán egy fogadó szerkezetre – vázra van szükség ami lehet vasból vagy betonból és már lehet is csavarozni. Nagy előnye a szendvicspanel szerelésnek ,hogy szinte bármilyen időben elvégezhető, ami által idő és pénz takarítható meg.

Szendvicspanel szerelés

 

Szendvicspanel előnyei – szinte csak az van

A szendvicspanel nagyon gazdaságos választás, ami egy építkezésnél az egyik legfontosabb szempont.

Rengeteg időt és energiát lehet megspórolni ha a könnyűszerkezetes épületeket szendvicspanellel burkoljuk.

A szendvicspanel további előnyei:

  • hőszigetelő képesség: a szendvicspanelből készült épületeknél a szigetelés megoldható egy elemből, nincs szükség további szigetelőanyagra, ezáltal a hőszigetelés folytonos és hosszú távú lesz, nincs páralecsapódás.
  • nem keletkezik hőhíd
  • gyors kivitelezés: előre gyártott „táblás” építőelem, amit könnyen lehet telepíteni hiszen a súlya is csekély a többi építőanyaghoz képest.
  • hosszú élettartam
  • kiváló teherbírású
Szendvicspanel ház

 

Szendvicspanel hátrányai

  • a szendvicspanel telepítés  fokozott szakértelmet és precizitást igényel
  • ipari méretű felhasználásra javasolt
  • leemeléséhez daru vagy egyéb gépezet szükséges
Szendvicspanel tető szerelés

 

Szendvicspanel ár

A szendvicspanelek kiváló ár érték aránnyal bírnak, viszont az árat minden esetben meghatározza, hogy pontosan milyen panelről is van szó, tető-fal, szigetelés anyaga, vastagság szín függvényében.

A lehetőségek tárháza szinte végtelen, ezért nem is lehet az árakat bekategorizálni.

Szendvicspanel ipari épület

 

Szendvicspanel összegzés

A szendvicspanel engeteg előnye mellett, kiemelkedően sokoldalú építőanyagról van szó, amely minden igényt kielégít az építőipar ezen szegmensében.

Egyszóval, a szendvicspanel korunk építőeleme ha fontos a praktikum, a gyors szerelés, kiváló hőszigetelő képesség és nem utolsó sorban a külső megjelenés és modern design is.