Szendvicspanel tető ismertető

Mindent a szendvicspanel tetőkről

A világ technikai fejlődésével minden iparágnak, így az építőiparnak is fel kellett venni a tempót. Az igények növekedésével a kínálat is egyre bővül, és nagyobb a kereslet a minőségi termékek iránt. Gyorsuló világunkban fontossá vált, hogy az építőipari termékek is költséghatékonyak, energiatakarékosak, és gyorsan telepíthetőek legyenek. Noha a szendvicspanelek az 1970-es évek óta vannak a kereskedelemben, a szigetelt panelek mögött rejlő ötlet egészen az 1930-as évekbe nyúlik vissza.

Az építőanyagok fejlődésének köszönhetően a szendvicspanelek messze túlszárnyalták a korai prototípusaikat. Manapság ezeket a paneleket már úgy tervezik, hogy kibírják a különféle, külső és belső hatásokat. A szendvicspanelek olyan kompozit elemekké váltak, melyek modern és gazdaságos megoldást kínálnak az ipari mezőgazdasági és kereskedelmi építési projektekhez. Ezek a kompozit elemek, egyaránt felhasználhatók falak és tetők építéséhez.

Mi is valójában a szendvicspanel tető? – Az épület koronája!

A szendvicspanel tető könnyűszerkezetes épületek burkolására szolgál, amit minden esetben trapéz mintázattal gyártanak, majd csavarozással rögzítenek a meglévő acél vagy fa szerkezethez. A tető szendvicspanel egy kompozit burkolóanyag, amelyet különböző vastagságú PUR – poliuretán, PIR – poliisocianurát vagy MW – ásványgyapot szigeteléssel ( belső mag) látnak el, mely két lemez között helyezkedik el.

A légmentes szendvicspanel tető kiváló választás hűtőházak tetőinek fedéséhez is, amelyek különleges belső éghajlati viszonyokhoz szükségesek alkalmazkodni például az élelmiszerek és gyógyszerek biztonságos tároláshoz. A tető szendvicspanel teljesítménye a maghoz és a külső rétegekhez használt anyagoktól, illetve azok vastagságának függvényében változik.

Minél vastagabb a belső mag, annál jobb lesz a tetőpanel szigetelése, de persze ez függ a mag anyagától is, PUR,PIR vagy MIWO. A piacon számos tetőszigetelt panel található, egy, két, három, négy, öt és hat bordával. Mégis mi a különbség?

Szendvicspanel tető különbségek

A különbség a teljesítmény és az ár!

Minél több bordája van a tetőpanelnek, annál drágább az ára, viszont sokkal jobb lesz a terhelhetősége. A teherbíró képesség is egy fontos tényező, hiszen az olyan helyen ahol sokat havazik vagy például napelem rendszert szerelnek a tetőre mindenképp a magasabb teherbírású tető szendvicspanelt célszerű alkalmazni. A több bordaszám által nő a lemez vastagsága, ami szintén a szigetelő tetőpanelek fontos alkotóelemeivé váltak a kortárs építészet világában. Manapság már követelmény, hogy szilárd, jó hőszigetelésű, könnyen telepíthető és jó megjelenésű szendvicspanelek kerüljenek a tetőkre.

Mint a divat, úgy a tető típusok is változnak és már jóval több féle tetőt láthatunk az épületek tetején, mint pár évvel ezelőtt, amik nem csak dizájnosak, de tartós megoldásnak is bizonyulnak. Szerencsére a szendvicspanel tető minden féle tetőtípusnál alkalmazható legyen az sátortető, alacsony dőlésszőgű vagy magasépítésű, vagy akár lapos tető. A szendvicspanelből készült tetőt tehát rendkívül széles körben lehet alkalmazni, ipari mezőgazdasági, kereskedelmi, és minden olyan épület tetőfedésére, ahol szempont, hogy nagy fesztávokat kelljen áthidalni, költséghatékonyan, gyorsan és esztétikusan.

Mekkora szendvicspanel kell a tetőre? – Minden megoldható!

Ezt miden esetben maga az épület mérete, tetőtípusa határozza meg. Minden csarnok, ipari létesítmény, kereskedelmi egység más méretezést követel meg, ezért nagyon nehéz pontosan megmondani mekkora tető is kellhet. A gyárakban a szendvicspanel tetőket egyedileg vágják méretre az adott építkezés tetőre vonatkozó tervei szerint. A tervezőknek pontosan kell kiszámolni hány m2 tetőre van szükség. Általában a szélesség 1 méter, de a hosszúság az lehet akár, 18 méter is.

A méretezés függ attól is, hogy adott esetben a tető panelnek mekkora fesztávot kell áthidalnia illetve milyen anyagból készül a belső magja és milyen lesz a fegyverzete, vagyis a lemezvastagsága. Nagyon fontos tehát hogy pontos tervet adjunk le egy megrendelés esetén, de manapság már remek tervező programok állnak rendelkezésre, melyekkel egyszerűen ki lehet számolni mekkora tető panel igényű az adott épület.

Szendvicspanel tető

Szendvicspanel tető szerelés – Nagyszerűen egyszerű

A szendvicspanelek alkalmazásával az építési folyamat sokkal kevésbé bonyolult, így gyorsabb, és ami a legfontosabb, olcsóbb. A szendvicspanel tető panelek kész „alkatrészek”, lapok, amelyek könnyen telepíthetők, pl. egy acélszerkezethez. A szendvicspanel tetőket gyorsan és egyszerűen fel lehet szerelni. Mivel „AZ IDŐ PÉNZ” a hatékonyság és a munkaidő rendkívül fontos tényező, ezért nagyszerű választás szendvicspanelekkel dolgozni. Amikor megérkezik a szendvicspanel szállítmány, minden esetben le kell ellenőrizni a szállítólevél alapján,hogy a ténylegesen megrendelt áru érkezett meg és stimmel e a mennyiség. Ha bármi nem egyezik, azt azonnal jelezni kell!

A szendvicspaneleket daruval vagy villás targoncával emelik le a kocsiról, mindkét esetben körültekintőnek kell lenni, nehogy a panel megsérüljön. A tetőpanelekkel való munka során célszerű kesztyűt, védőruházatot, maszkot, esetlegesen szemüveget is viselni, hogy vágáskor, fúráskor elkerülhető legyen a sérülés. A vágáshoz megfelelő szerszámokat kell használni! A paneleket a helyszínen különféle vágóeszközökkel lehet vágni például körfűrész, vagy keményfém végű penge szintén használható a daraboláshoz.

A forró vágás és a csiszológép használata a panel vágásához szigorúan tilos, mivel a forró penge és a szikrák károsíthatják a szendvicspanel felületét. A szendvicspanel tető felszerelése előtt a belső oldalon található védőfóliát el kell távolítani, a külső oldalon elég, ha csak a széleken veszik le, de a telepítés befejeztével minél előbb el kell távolítani mindenhonnan.

Szendvicspanel tető szerelés

A szendvicspanel tető rögzítéséhez ajánlott önfúró rögzítőket használni. A rögzítő típusa a teherbíró szerkezettől és a felszerelendő panel vastagságától függ. A panelek beépítési irányának ellentétesnek kell lennie az uralkodó széliránnyal. A szélső tető paneleket három önfúró rögzítő segítségével kell rögzíteni a szerkezethez a panel trapéz alakú hullámján keresztül, majd a többi panelt úgy kell illeszteni az előzőhöz, hogy a felső panelburkolat trapéz kialakítású lemeze illeszkedjen a szomszédos panel trapézhullámjával. A tetőfelület megfelelő vízelvezetésének biztosításához le kell zárni az eresztartó panelt. Az ásványgyapot magú tetőpanelek összeillesztésekor tömítőanyagot kell nyomni az illesztő hornyokba, hogy a nedvesség ne szivároghasson be.

Szendvicspanel tető szerelés

Szendvicspanel tető előnyei

A szendvicspanel tető egy előre gyártott táblás építőanyag, amit gyorsan és egyszerűen lehet telepíteni, ami ráadásul még költséghatékony is. Csekély a hővezetése, rendkívül jó a szigetelőképessége. Alacsony súlya szintén megkönnyíti a munkát. Széleskörűen használható építőanyag, amely ipari csarnokok, kereskedelmi egységek, állattartó telepek, hűtő házak, stb esetén hasznos és költséghatékony megoldás.

Jó a teherbíró és ellenálló képessége az időjárási viszonyok tekintetében is. Hosszú élettartam jellemzi. Szinte mindenfajta tetőtípusnál alkalmazható Bármilyen időben elvégezhető, ami által idő és pénz takarítható meg. A szendvicspanel egy kompakt építőelem így nem szükséges további szigeteléssel ellátni.

A hátrányokról – ami alig van

De mindenképp meg kell említeni azt, hogy a szendvicspanel tető mozgatásához emeléséhez daru vagy villás targonca szükséges. Precíz és pontos kivitelezést igényel a megfelelő eszközök használatával. Általában csak ipari méretű épületek fedésére használják, nem gyártanak „kis mennyiségeket” belőle.

A szendvicspanel tetőről összességben

Összességében a szendvicspanel egy forradalmi találmány, ami egyesíti mindazt a technológiát, amire a mai modern építészetben szükség van, ha gyárak, raktárak és egyéb ipari jellegű épület burkolásáról, tetőfedéséről van szó.

A szendvicspanel tető széles körben felhasználható, tartós és esztétikus megoldás. A tető szendvicspanelekkel való munka, költség és energiahatékony, nem véletlenül „nőnek ki a földből” egymás után hihetetlen gyorsasággal a különféle csarnokok bármerre járunk az országban! Mindezek tükrében, ha ipar méretű tetők fedéséről van szó, a szendvicspanel tető a legtökéletesebb választás.

Szendvicspanel tető szerelés